maanantai 18. marraskuuta 2013

Uuden teknologian käyttöä lukion pitkän matematiikan kurssilla

Lukion matematiikan ohjauksessa ovat olleet tekniset apuvälineet, graafiset laskimet ja tietokoneet, hyötykäytössä jo lukuisia vuosia. Geogebra- ja taulukkolaskentaohjelma, verkon oppimateriaali ja opetus.tv ovat tulleet tutuiksi. Vuoden ajan olemme saaneet rohkeasti käyttää symbolisia laskimia, joilla käy kätevästi  mm. funktion derivointi ja integrointi. Symbolisen laskimen avulla voidaan harjoitella myös yhtälön ratkaisemista ja tekijöihin jakoa. Muistiinpanojen tekeminen teknisillä välineillä on ollut haasteellista.
Syksyllä 2013 koko MAA2 Polynomifunktiot -kurssin opiskelijaryhmä sai käyttöönsä tablettilaitteet, Samsung Galaxy Note 10.1, joiden avulla matemaattisen tekstin tuottaminen tekniseen laitteeseen on helpottunut. Olemme ottaneet käyttöön S Noten, jossa muistiinpanot voi kirjoittaa myös käsialakirjoituksella. Tabletin kaksoisnäyttöominaisuus antaa mahdollisuuden tarkastella annettua tehtävää WolframAlphan kautta (kuva 1) tai tutustua sähköiseen oppikirjamateriaaliin samanaikaisesti tehtävää suorittaessa.



Kuva 1. Samsung Galaxy Note 10.1 kaksoisnäyttönäkymä tuntityöskentelytilanteessa

GeoGebralla voidaan laskea, piirtää kuvia ja kuvaajia, liittää töihin digikuvia. Ohjelmalla voidaan työskennellä tutkivasti ja ilmaiseksi. GeoGebran käyttö onnistuu mainiosti tablettitietokoneiden avulla (kuva 2).  Voidaan tutkia toisen asteen polynomifunktion käyttäytymistä eri parametrin arvoilla liukulukuja käyttäen, tarkastella funktion nollakohtia tai arvioida pinta-aloja.



Kuva 2. GeoGebralla tutkitaan toisen asteen polynomifunktion käyttäytymistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti